Székesfehérvár

Székesfehérvár
Nagyításhoz kattintson a képre!
 

Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa. A Dunántúl harmadik legnagyobb települése, Budapesttől mintegy 65 kilométer távolságra

 
Székesfehérvár az egyik legnagyobb múltú magyar város, hajdani királyi székhely.Ennek megfelelően történelmi és kulturális látnivalókban igen gazdag. A Közép-Dunántúl legjelentősebb városa, vasúti és közúti csomópont. Történelme az I.E. 5-századig nyúlik vissza. Középkori latin neve Alba Regia volt. Feltétlenül érdemes megcsodálni belvárosát, régészeti és képzőművészeti gyűjteményeit, különleges és értékes köztéri alkotásait.

LÁTNIVALÓK



Székesfehérvár volt a magyarság első valódi városa. Ennek megfelelően történelmi látnivalókban igen gazdag.
Kihagyhatatlan emléket visz magával aki egy séta alkalmával megtekinti belvárosát, régészeti - pl: A Romkert árkádjai - és képzőművészeti gyűjteményeit - Budenz-ház, Schaár Erzsébet gyűjtemény, Csók István Képtár, Fekete Sas Patikamúzeum, ahol a gyógyszerkészítés korabeli eszközei láthatók - különleges és értékes köztéri alkotásait mint pl:
A Városház tér az Országalmával és a Püspöki Palotával; Himmer-Ház; a Koronás - kút, az 1902-ben épült Városi Bíróság és Ügyészség épülete, volt Igazszágügyi palota; Aranybulla emlékmű, a Nyitott könyv, Halesz park , A virágóra, Órajáték,
a Zichy liget, a Szent István Bazilika, valamint a városközponttól kissé távolabb fekvő, romantikus Bory-vár vagy a Királyok parkjának megtekintése feledhetetlen élményeket nyújt.





 

FÜRDŐKULTÚRA



Székesfehérváron kellemes kikapcsolódást nyújt a Csitáry G. Emil uszoda és strandfürdő.

A várostól 10 km-re található a Velencei Tó, a tó közelében az Agárdi Termál- és Gyógyfürdő melynek 1000 méter mélyről érkező 58 C fokos gyógyhatású termálvize ásványi anyagokban igen gazdag, gyógyvize elsősorban kopásos mozgásszervi, idült gyulladásos mozgásszervi és nőgyógyászati betegségekre, balesetek utáni kezelésekre ajánlott. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó baleseti felépülések vagy egyébb csontproblémák esetén, nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében.

 

KULTÚRA



Szent István Király Múzeum

A múzeum egész évben várja látogatóit állandó régészeti kiállításokkkal, melyben megtekinthetőek: az Évezredek kincsei, Töredékek Fejér megye múltjából; A középkori és török kori Székesfehérvár; Római kori kőtár. Ezen kívül rendszeresen időszakos kiállítások is vannak a múzeumban.

Fehérvári Babaház - Moskovszky Gyüjtemény

A múzeum, mely egész évben várja látogatóit állandó régészeti kiállításokkkal a Várostörténeti Múzeumnak helyreállított történeti épület földszintjén kapott helyet. A kiállítás hét termében megtekinthetőek a babák. Több mint félszáz együttesben: babaházban, ostromlott várban, hadihajóban stb. láthatók. A babaszobák jobbára városi polgári lakások kicsinyített másai 1800-1930 közötti évekből.

Országos Műszaki Múzeum Alumíniumipari Múzeum

A múzeum érdekes látnivalót kínál az ipar története iránt érdeklődőknek. Állandó kiállításai: A magyar alumíniumipar 100 éves története, Drégely László Gyűjtemény - a festő alumíniumra festett képei -, Magyarországi bauxit-előfordulások, Alumínium a hétköznapi életben, Érem-plakett Gyűjtemény. A múzeum a Székesfehérvár, Zombori út 12. alatt található. Nyitvatartása Hétfő - Péntek: 10-15 óráig

TÁC-GORSIUM

Székesfehérvár határában, az M7-es autópályától 5 km-re, Gorsium-Herculia római kori város Budapest és a Balaton között.

Az I. század közepétől római katonai erődítés ellenőrizte az útcsomópontot és a Sárvíz átkelőhelyét. A II. század elején a katonai tábor helyén város épült, amely Alsó-Pannonia tartománygyűlésének és császárkultuszának központja lett. Az 1958 óta folyó ásatások városfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, forumot, templomokat és középületeket, a tartománygyűlés csarnokait és szentélyeit tárták fel.
A romokat kiterjedt, mediterrán hangulatú park veszi körül, kihelyezett római kőemlékekkel, sírkövekkel, a legszebb leleteket bemutató állandó kiállítással és 1200 főt befogadó, görög-római jellegű színháztérrel, ahol évente, a tavaszi szezonnyitáskor - április 28. és május 3. között - az antik Floralia ünnepét, nyaranta pedig a Ludi Romanit - Gorsiumi Nyári Játékokat - rendezik meg.
Gorsium - Herculia már ma is a legnagyobb régészeti park a Kárpát-medencében, a további ásatások - a település a hozzátartozó külső negyedekkel, temetőkkel beépítetlen közterületen fekszik - az egész város feltárásával és bemutatásával egy magyarországi Pompejit fog a látogatók elé tárni.
A régészeti park és az egykori uradalmi pincében lévő állandó kiállítás megtekinthető:
A téli időszakban (november 2 – március 31-ig) naponta:
10–16 óráig,
A nyári időszakban (április 1 – október 31-ig)
10–18 óráig.

Vörösmarty Színház

Magyarország legújabb és egyben egyik legrégebbi színháza nyitotta meg kapuit 2005 decemberében: az 1874-ben felavatott székesfehérvári Vörösmarty Színházat a 2004 nyarán megkezdett teljes felújítás és átépítés befejezése után adták át a közönségnek. A rekonstrukció során 3500 köbméter betont, 350 tonna acélt, 160 kilométernyi elektromos és informatikai kábelt, 16 kilométernyi gépészeti csövet, 1900 négyzetméter kőburkolatot használtak fel - gyakorlatilag egy vadonatúj teátrum várja a közönséget, hiszen a régi színházból csak a külső főfalak maradtak meg. A korábbi belső elrendezést teljesen szétbontották, a nézőtér visszakapta színházi jellegét, megszűnt az erkély, helyette páholyokat alakítottak ki és az egész nézőtér légkondicionált lett.
A színház épületében kialakításra került a "Pelikán" névre keresztelt kamaraszínház is. Mind a nagyszínpad mind a kamaraszinház egész évben gazdag programokkal várja színházkedvelő vendégeit.

Prospero Színkör

A Prospero Színkör 2000 októberében alakult a székesfehérvári Szabadművelődés Házában tizenhét fiatal részvételével. A csoport célja, hogy állandó jelleggel működő színházi műhelyként rendszeres produkciókat hozzon létre, és a színházban a puszta szórakozásnál többet kereső nézők számára színvonalas és művészileg értékes előadásokat nyújtson. Évadonként legalább egy egész estét betöltő előadást állítanak a színpadra.

Indulásukkor a társulat tagjai az első néhány hónapban a színpadi munkába való bevezetésként rövid képzésben vettek részt; majd a felkészülési időszak és a próbák után a színkör 2001 júniusában nagy sikerrel mutatta be Carlo Goldoni A régiséggyűjtő családja című komédiáját.

A második évadunk produkciója, Molnár Ferenc Liliom című darabja volt, amelyet 2002 áprilisában játszottak először. Ezzel az előadással 2003-ban a celldömölki I. Soltis Lajos Színházi Találkozón elnyerték a Magyar Színjátékos Szövetség produkciós díját. Az előadás címszereplője, Barbély Gábor a zsüri színészi díját, a Julikát játszó Kurinyecz Ágnes pedig a legjobb női alakításért járó Figer Szabina-díjat kapta. Ugyanitt a produkció az országosan figyelemreméltó amatőr színházi előadásoknak járó ezüst minősítést kapott.

A Prospero Színkör 2003-04-es évad elején átköltözött a székesfehérvári Helyőrségi Klubba (Tiszti Klub), ahol kedvezőbb feltételekkel, fejlettebb színpadtechnikával dolgoztak. Sajnos, a Tiszti Klub 2005 őszétől anyagi nehézségek miatt nem tudta vállalni a csoport további fenntartását, ezért azóta ismét A Szabadművelődés Házában folytatják a működésüket.

Galériák és Képtárak

Székesfehérvár galériák és képtárak gazdag kínálatával, egyedülálló gyűjteményekkel várja az idelátogatókat, amelyekben mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelőt.
Budenz-ház - Ybl-Gyűjtemény
Schaár Erzsébet-Gyűjtemény
Palotavárosi Skanzen
Új Magyar Képtár
Csók István Képtár
Deák Gyűjtemény
Drégely László Gyűjtemény

0 Response to "Székesfehérvár"

Megjegyzés küldése