Harkány

Harkány
Nagyításhoz kattintson a képre!
 
 

Harkány Magyarország, valamint Baranya megye déli részén található, 8 km-re a horvát határtól. Neve feltehetően Töhötöm fia, Horka (Harka) nevéből ered, amelyet 1323-ban említ először írásos emlék, Nagh Harkan néven.


 
Harkány Magyarország egyik legjelentősebb, legszebb gyógyfürdőhelye Baranya megye déli, mediterrán klímájú vidékén. Harkány kincse, a gyógyvíz ugyan már a török megszállás idején sem volt ismeretlen, az első fürdőszezon 1824-es dátummal íródott a vidék történelmébe.

 

 

 

LÁTNIVALÓK


Harkány Baranya megye déli részén található, 8 km-re a horvát határtól. A Villányi-hegyég lábánál északi szelektől védve, festői környezetben helyezkedik el. A Harkányi Gyógyfürdő világhírű. Harkányban és környékén szálláshelyek, éttermek, a szabadidő eltöltésének széles választéka biztosít kellemes pihenést. Az idelátogatók szórakoztatását szolgálják a különféle fesztiválok és más programok, kiállítások. Ilyenek például az Ördögűző napok, Hímestojás napok, Pünkösdi Zenés Fesztivál, Fürdőfesztivál (július közepe), Harkányi Szüreti Fesztivál (szeptember második fele) rendezvényei. Harkány és környéke kirándulásokra is alkalmas.



HARKÁNYI GYÓGYFÜRDŐ

Harkányi Gyógyfürdő híres kénes hévizéről, mely számos betegség - reuma, izületi gyulladás utána visszamaradó merevség, törések és egyéb mozgásszervi sérülések utáni utókezelések, köszvény, isiász, csúzos eredetű izombénulások, idült bőrbántalmak, máj-, és lépbetegségek, női betegségek, anyagcsere betegségek - gyógyítására alkalmas. Kiváló eredményeket értek el a pikkely-sömör (psoriasis) kezelése során.
Harkányi Gyógyfürdő
A látványfürdő a felújított gyógyfürdő épületének emeletén, csodálatos környezetben várja az ide látogató fürdőzőket. Az elhúzható tető lehetővé teszi a vendégek számára, hogy pezsgő- és jakuzzi- medencékből élvezhessék a napsütést.



HARKÁNY LÁTNIVALÓI

Református templom
A Gyógy- és Strandfürdővel párhuzamos Kossuth Lajos utcában található. 1802-ben épült, késő barokk stílusban. Homlokzata előtt barokk torony emelkedik. Belső berendezési tárgyai közül a XIX. századi ónkannák, tányérok és aranyozott kelyhek érdemelnek említést.

Szabadtéri kiállítás
Harkány és környéke természetrajzi és balneológiai múltját mutatja be.
Katolikus templom
Az 1990-es években épült. Külső falán Jézus szenvedéstörténete látható, amely Morvai László alkotása. A tűzzománc Stációk a templomkertben is folytatódnak, a magyar történelem jeles eseményeit és személyiségeit bemutatva.
Katolikus templom
Harka - kút
Az ősparkban található 2000-ben felállított, értékes Zsolnay alapanyagú szökőkút a harkányi víz legendájához kapcsolódó motívumot ábrázol.


Országalmás csobogó
A 2000-ben felállított, Polgármesteri Hivatal előtt álló Milleniumi Országalmás csobogó Vajda László és Kamerer Tamás munkája
Zsigmondy sétány, park
A Harkányi Gyógyfürdőtől délre elhelyezkedő ősparkban számos képzőművészeti alkotás és kényelmes padok várják az ide látogatókat.
Zsigmondy sétány, park




FÜRDŐKULTÚRA

Harkányi Gyógyfürdő

A Harkányi Gyógyfürdőben nem csak a gyógyvíz spontán hatása érvényesül. Természeti adottságai is kitűnőek: kedvező éghajlata, a gyógyfürdő mikroklímája, és az évi 2 100-2 200 napsütéses óra kiváló kiegészítője egy gondosan megtervezett fürdőkúrának.

A mozgásszervi, izületi betegségek megelőzésében-gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarainak javításában nagyon szép eredmények érhetők el egy-egy harkányi kúra során.

A fürdő bőrgyógyászai kiváló eredményeket értek el a pikkely-sömör (psoriasis) kezelése során a harkányi gyógyvízzel, amilyen hatású víz Európához legközelebb a Holt-tenger.

 

JELLEMZŐ PROGRAMOK



Harkányi Big Band és Jazz Fesztivál - június
Harkányi Fürdőfesztivál - július
Mediterrán Tenkesalja Fesztivál - augusztus
Szüreti Fesztivál - szeptember
Ördögűző / Téltemető - február

KULTÚRA



Futó László Pál Múzeum

Többdimenziós művek állandó tárlata és a galériában kortárs képzőművészek havonta változó kiállítása.

0 Response to "Harkány"

Megjegyzés küldése